Historie

Historien om Tranum Strandgård …

et nordjysk kunst- og kulturcenter med en lang historie

 

Den daværende Brovst Kommune købte Strandgården af staten i 1998.

I 2001 blev stuehuset totalt renoveret og fremstår i dag med to spændende lejligheder. Lejlighederne fungerer idag som udlejningsboliger.
Strandgården ligger knap 300 meter fra havet på en tre kilometer bred sandslette. Syd for sandsletten (havet ligger i Tranum mod nord) rejser Danmarks længste li sig. Lien strækker sig fra Tranum over Svinkløv til Grønnestrand.

Fra Strandgården er der fem km til landsbyen Tranum, som har en befolkning på ca. 600 indbygere en dagligvarebutik, kirke, skole samt forskellige foreninger. Adressen er: Tranum Strandgård Kunst- og Kulturcenter, Strandvejen 143 A, Tranum Strand, 9460 Brovst.

Fra Tranum Strandgård har der i tidligere tider været drevet skudefart primært til Norge (det var på Terje Vigens tid, 1730-1875)  frem til midten af det nittende århundrede. Efter at skudehandelen ophørte, blev der i en årrække drevet almindelig købmandsforretning fra Strandgården, hvorefter der indtil for få år siden blev drevet landbrug fra gården.

Med en stor indsats fra helhjertede ildsjæle og med støtte fra kommunen, blev den smukke strandgård i begyndelsen af det ny årtusinde forvandlet til et Kunst- og Kulturcenter. Med nænsomhed, jysk snilde og enorme mængder naturligt lys har arkitekt Bjørn Bilgram skabt nogle fantastiske rammer for den fornemme kunst, som stedet rummer.